Eugen Jakobčić, Lazar Jaramazović, Gabor Gencel, Zoltan Kolarik, Radomir Drndarski, Andraš Jakobčić
Na slici su: Eugen Jakobčić, Lazar Jaramazović, Gabor Gencel, Zoltan Kolarik, Radomir Drndarski, Andraš Jakobčić

Subotičko mačevanje dugo spadaju među najbolje u zemlji. Mačevaoci postižu i danas izuzetne upsehe u pojedinačnim i ekipnim prvenstvima juniora i seniora. Najbolji pojedinci su, noseći dresove naše reprezentacije, stigli i do najeminentnijih borilišta u svetu. Mačevaoci su osnovali klub odmah nakon oslobođenja, u jesen 1945. Inicijatoru su bili: Eugen Jakobčić, Šandor Oros, Svetozar Bugarski, Mikloš i Nandor Štajnfeld. Začetke ovog sporta u Subotici nalazimo još s kraja XVIII veka, a Eugen Jakobčić bio je državni prvak 1931. godine.


Šandor Oros uspeo je 1948. godine da postane reprezentativac. Godinu kasnije postao je i prvak države u borbi sabljom. U ekipnom takmičenju, zajedno sa svojim klupskim drugovima Bugarskim i braćom Štajnfeld , osvaja treće mesto u državi. Na istom šampionatu Helga Vujković stiže do finala u borbi floretom. Od omladinaca isticao se Petar Jakobčić reprezentativac i prvak države u borbi sabljom i mačem. Uporedo sa njim stasava i Andraš Tisa, reprezentativac i prvak države u borbi sabljom i mačem. Ovo prvo uspešno razdoblje trajalo je do 1954. godine. Tada nastaju problemi finansijske prirode, klub stagnira dve godine, da bi na kraju bio i reformiran. Ponovo se rad kluba organizuje u jesen 1959. Najveći teret uzimaju na sebe Jakobčićevi: nekadašnji takmičar Eugen i njegov sin Andraš. Počinje da radi i škola za mačevaoce koja se stalno seli i menja naziv. Najpre je to bio tehničar, zatim postaje partizan, preuzimajući ime one organizacije koja bi pružila utočište i obezbeđivala sredstva za nabavku opreme i odlazak na takmičenje. Od 1962. godine škola deluje u okviru SD Spartak.


Obnovljeni rad kluba doneo je ponovo značajne uspehe: Bertalan Hartig bio je 1965. višestruki pokrajinski i republički omladinski prvak u mačevanju u borbi floretom. Naredne i 1968. godine Rudolf Tot je prestigao Hartiga uzevši tri pobede na državnom prvenstvu.

U Mačevanju i borbi floretom nije bilo premca u zemlji. Od devojaka, najzapaženiji uspeh postigla je Ilona Brusnjai. Krajem šezdesetih ističu se Janoš Konen, Lajčo Mamužić i Lazo Jaramazović, koji je 1967. godine bio član omladinske reprezentacije. Od seniora, te godine je boja reprezentacije nosio još i Andraš Jakobčić. On je dve godine kasnije s Balkanskog Šampionata u Zagrebu, u borbi sabljom, osvojio bronzanu medalju. Ženska ekipa je godinama bila u vrhu jugoslovenskog mačevalačkog sporta, ali nije osvajala titulu prvaka države.

Juniorska reprezentacija Jugoslavije u disciplini sablja
Juniorska reprezentacija Jugoslavije u disciplini sablja
Đokić Dragiša, Maša Zoltan, Lazar Jaramazović, Nikola Makek
Seniorska reprezentacija Jugoslavije u disciplini sablja
Seniorska reprezentacija Jugoslavije u disciplini sablja
Seniorska reprezentacija Jugoslavije u disciplini sablja
Lazar Jaramazović, Jović Momir, Zoran Urošević, Radomir Drndarski
Početkom sedamdesetih godina javlja se niz novih talenata: Radomir Drndarski, Geza Bašić, Zoltan Kolarik, Gabor Gencel. Omladinci su u ekipnim nastupima osvajali sedam državnih prvenstava. U 1972. sabljaši i mačevaoci seniori su najbolji u zemlji. Dve godine kasnije prvaci države postaju borci sabljom i floretom. Njima se 1975. pridružuju i mačevaoci. Geza Bašić je doneo četiri prva mesta u pojedinačnim borbama u sve tri kategorije. Bašić je u borbama pokazao izvanredan osećaj za tempo, fantastičnu brzinu, smirenost, pribranost i sposobnost za proračunavanje. Seniori su 1972. u borbi sabljom treći, a naredne godine ekipni prvaci. Ekipu čine: Gencel, Mamužić, Tot, Bačić i Brajkov.
U tom razdoblju mnogi subotički mačevaoci oblače dres reprezentacije: od boraca sabljom to su Andraš Jakobčić i Laza Jaramazović, a od floretaša Mamužić, Gencel i Tot. Naš grad je 1973. godine imao državnog prvaka u mačevanju. Laza Jaramazović se dva puta upisao na listu prvaka države u borbi sa sabljom a za njim i Radomir Drndarski - 1983. godine. Od devojaka najuspešnija je bila Livija Nađ. Posle nje sledi Marija Gencel, koja je tek bila napunila 16 godina kada je osvojila naslov prvaka Balkana. U kategoriji seniorki bila je četvrta. Marija je 1982. bila prvak Jugoslavije, kao i stalni član reprezentacije.
Da su subotički mačevaoci, zaista, među najboljima u zemlji najbolje svedoči spisak državnih reprezentativaca, na kome su 1975. do 1983. godine bili Lazo Jaramazović, Radomir Drndarski, Vladimir Brajkov, Zoltan Kolarik i Gabor Bešenjei (borci sabljom), kao i mačevaoci i floretaši Geza Bašić i Gabor Gencel.
Marija Gencel
Marija Gencel
reprezentacija_jugoslavije_u_macevanju
Reprezantacija Jugoslavije

Eugen Jakobčić (Subotica, 23. mart 1898 — Subotica, 23. mart 1980) bivši je, jugoslovenski mačevalački reprezentativac i olimpijac koji se takmičio u borbama sa sabljom. Po struci je bio bankarski službenik. Sin je bankara Mirka Jakobčića i Paule rođene Štagelšmit. Godine 1931. bio je prvak države u floretu. Kao reprezentativac Jugoslavije, učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama 1936. u Berlinu. Takmičio se u borbi sabljom u ekipnoj konkurenciji. Ekipu su činili pored Jakobčića Milivoj Radović, Krešimir Tretinjak, Edo Marion i Pavao Pintarić. Ekipa Jugoslavije je bila u 7. grupi sa : SAD, Turskom i Švajcarskom. Izubila je od Turske i Švajcarske sa 9:7. Meč sa SAD nije igran jer je SAD već imala dve pobede i siguran plasma u četvrtfinale, a Jugoslavija ni pobedom protiv SAD to nije mogla postići. Nakon Drugog svetskog rata obnovio je mačevanje u Subotici dva puta, prvi 1945. a drugi put 1959, zajedno sa sinom Andrašom. Dana 11. oktobra 1972. dobio je pokrajinsku nagradu Jovan Mikić Spartak zajedno sa sugrađankom Terezom Štadler.

no_image
Eugen Jakobčić, nekadašnji reprezentativac i olimpijac, trener mnogih generacija Spartaka.
no_image
Mačevalački klub u Subotici 1913. godine sa učiteljem mačevanja Venecija Ernestom, rodom iz Italije, na levu stranu sedi Jakobčić Eugen. Pored Ernesta bilo je i drugih učitelja rodom iz Italije: Anđelo Toričeli, Lionelo Sanesi, Italo Santeli, Đusepe Pelegrini

Lazar Jaramazović Rođen 28.10.1947 godine u Subotici gde i danas živi. Mačevanjem se počeo baviti 1963 god. u mačevalačkom klubu SPARTAK pod vođstvom Eugena Jakobčića tadašnjeg trenera. Već kao početnik, sa 16 godina, uočen od trenera kao talenat, počinje veoma brzo napredovati kao takmičar, a kasnije i kao trener u svom matičnom klubu. Godine 1966. Lazar postaje seniorski reprezentativac i kao član reprezentacije ostaje sve do 1982 god. U ovom periodu brani Jugoslaviju 46 puta na međunarodnim susretima, balkanskim šampionatima, mediteranskim igrama, evropskim šampionatima kao i svetskom šampionatu u Budimpešti 1975 god. Dvostruki je osvajač bronzane medalje sa šampionata Balkana u ekipnoj konkurenciji za reprezentaciju Jugoslavije i njen dvostruki prvak 1976 god. u Beogradu i 1980 god. u Mariboru. Pobedio je na mnogim međunarodnim turnirima 1973. Skoplje, 1975. Subotica, 1981. Beograd.

Nosilac je Olimpijske baklje kroz Suboticu za XX Olimpijske igre u Minhenu 1972 god. Na Mediteranskim Igrama u Splitu 1979 god. kada je reprezentacija svake zemlje učesnice mogla učestvovati samo sa po dvoje po oružju, u sablji je to bio Lazar Jaramazović i njegov učenik Radomir Drndarski. Na seniorskim prvenstvima od 1967. pa sve do 1986. godine Lazar postiže niz zavidnih rezultata. Svih ovih godina nalazio se na samom vrhu Jugoslovenske rang liste u sablji. Kao trener veliki značaj posvećuje novim ekipama u juniorskoj konkurenciji i postiže izvanredne rezultate. Mačevalački klub Spartak osvaja ekipna juniorska prvenstva Jugoslavije za redom od 1973. do 1975. u sastavu: Drndarski Radomir , Gencel Gabor, Kolarik Zoltan. Zatim nova generacija osvaja državno prvenstvo od 1977. do 1979. god. u sastavu Brajkov Vladimir, Bukvić Branislav, Bešenjei Gabor. Zatim naredna nova generacija koja 1987. godine osvaja istu titulu u sastavu: Šimonji Gabor, Sorad Gabor, Varga Laso. Ovako dobri rezultati i gotovo svi gore navedeni učenici postaju reprezentativci Jugoslavije neki od njih i više desetine puta, po uzoru na svoga trenera. Lazar je 1989 predao mesto trenera Radomiru Drndarskom i povukao se. Nažalost dve godine kasnije klub je prestao sa radom, da bi ga posle 20 godina ponovo pokrenuo Lazar 01.03.2010. Mačevalački klub Spartak uz pomoć roditelja i Vladimira Brajkova ponovo počinje. Prvi uspesi opet su zavidni. Pioniri Spartaka osvajaju medalje na Prvenstvu Srbije u sablji za dečake. I mesto Nimčević Martin, II mesto Kljajić Marko, III mesto Tikvicki Luka. Posle godinu dana rada i učešća na mnogim takmičenjima rezultati su počeli da se nižu. Ceo tim nastavlja da osvaja mnoge medalje na kadetskim, juniorskim I seniorskim prvenstvima. Nastavljen je trenerski rad Jaramazović Lazara sa novom generacijom koja počinje da donosi sve veće rezultate kako sa domaćih tako i sa međunarodnih takmičenja i u ženskoj konkurenciji. Tako u isti red sa trojicom šampiona staje i kadet Bojana Kljajić koja, posle ekipne muške bronze sa Evropskog Gran Pri turnira u Mariboru, u Zagrebu osvaja pojedinačnu bronzu na Rapir kupu. Sa domaćih takmičenja Bojana donosi još neke medalje. Ovakvi rezultati ovu generaciju unose u svet, a gotovo je sigurno da im je obezbeđeno mesto u sastavu reprezentacije Srbije.

no_image
Jaramazović Lazar